Cine poate intra in Canada fara viza de la 1 mai- detalii despre eTA

.

Ca urmare a incheierii Acordului economic si comercial intre Canada si Uniunea Europeana (CETA), de la 1 mai tara frunzei de artar simplifica unele masuri pentru accesul in aceasta tara a cetatenilor romani (si bulgari). Dar pentru ca inca sunt confuzii in privinta acestui subiect, iata detalii despre cine nu mai are nevoie sa solicite viza de turist si ce procedura trebuie sa urmeze pentru a intra pe calea aerului (cu avionul) in Canada.

Articolul este scris de Razvan Dupleac, consultant in emigratie recunoscut de Ministere de l’Immigration du Quebec, membru al ICCR (Immigration Consultants of Canada Regulatory Council).

Cine este admisibil sa aplice pentru eTA

Asadar, pina la 1 decembrie 2017, data care se va ridica obligativitatea vizei pentru toti romanii, incepind din 1 mai cetatenii romani admisibili trebuie ca, atunci cind vin in Canada pe calea aerului (cu avionul), sa prezinte in locul vizei asa numita Electronic Travel Visa – eTA  (Autorizatie electronica pentru Calatorie). Insa, toti romanii vor avea nevoie de viza daca intra in Canada pe cale terestra sau maritima – de exemplu, daca vin cu masina din SUA sau la bordul unui vas de croaziera din Alaska, chiar daca nu parasesc vaporul.

Pentru a putea fi admisibili spre a face cererea de obtinere a eTA, cetatenii romani trebuie sa satisfaca una din urmatoarele conditii:

  • sa fi avut o viza de Canada obtinuta in ultimii 10 ani

sau

  • sa aiba deja o viza valida care le permite intrarea in SUA (non-immigrant visa).

Deci, cei care NU sint admisibili sa solicite eTA vor avea nevoie in continuare de viza de vizitator.

  • Acesti romanii admisibili sa solicite eTA o pot face incepind cu 1 mai, de la ora 9:00 – ora Montrealului (16:00 in Romania).
  • Cererea pentru eTA se face online, doar pe site-ul oficial al Guvernului Canadei (http://bit.ly/2owQidF), dureaza de regula numai citeva minute si costa 7 $.

Aplicantii au nevoie de pasaport valid, adresa valida de e-mail si card de credit (de tipul VISA, MASTERCARD, AMERICAN EXPRES) sau card de debit (Visa Debit, JCB, Interac).

In cele mai multe cazuri, eTA este acordata in citeva minute de la prezentarea aplicatiei.

Exista si cazuri in care agentii federali solicita documente suplimentare, astfel ca durata de procesare poate ajunge la citeva zile. De aceea este recomandata obtinerea eTA INAINTE de a rezerva biletul de avion.

  • Romanii admisilibi la eTA pot ramine in Canada pentru o perioada de maxim 6 luni, doar daca scopul sederii lor este: turism sau vizita (la rude sau prieteni ori vin in scopul de a prospecta oportunitati de afaceri.

ATENTIE: Nu trebuie sa se depaseasca aceasta perioada legala de sedere in Canada, in caz contrar existind riscul ca cel care a facut-o sa primeasca ordin de indepartare de pe teritoriul Canadei si sa aiba dificultati in obtinerea unei noi eTA.

La fel, este importanta respectarea legislatiei canadiene si sa nu se modifice scopul initial pe care aplicantul l-a declarat pentru intrarea in Canada. In caz contrar, eTA poate fi suspendata!

  • eTA este valida timp de 5 ani sau pina la expirarea pasaportului si ofera posibilitatea intrarilor multiple in Canada, dar numai pentru perioade de cite 6 luni, cum am mentionat anterior.

Daca un turist isi schimba pasaportul sau il pierde, el trebuie sa depuna o noua cerere pentru eTA.

  • eTA se elibereaza individual. Deci cei care calatoresc cu copil/copii minori trebuie sa completeze cite un formular pentru a obtine eTA si pentru copil sau pentru fiecare copil in parte.

Este posibil ca intr-o familie unele persoane sa fie eligibile pentru ETA, iar altele sa aiba nevoie de viza pentru a intra in Canada, deci fiecare aplicatie se face individual.

CITESTE si: Revenirea in forta a Canadei ca destinatie pentru romanii care vor sa emigreze

Cine NU are nevoie de eTA

  • Cetatenii romani care intra in Canada pe cale maritima sau terestra (din SUA, cu trenul sau masina) nu sint eligibili pentru eTA si au nevoie in continuare de viza.
  • Romanii care detin deja o viza valida de Canada nu au nevoie sa aplice pentru eTA, ci vor folosi viza pina la data expirarii acesteia.
  • La fel, cei care deja detin un permis de studii sau de munca nu mai trebuie sa faca cerere pentru eTA – intrucit odata cu permisul de studii sau de munca se elibereaza automat si viza de calatorie.
  • Evident, romanii care au si cetatenia canadiana (deci dubla cetatenie) nu au nevoie de eTA pentru a reintra in Canada, la intoarcerea din Romania ei trebuind sa prezinte doar pasaportul canadian valabil.

Munca si studii in Canada

Noile prevederi care se aplica de la 1 mai NU au nimic de-a face cu posibilitatea de a munci sau studia in Canada. In continuare, cei care vor sa munceasca sau sa vina aici la studii au nevoie de obtinerea unui permis de munca/studii, iar viza de Canada se obtine odata cu respectivul permis.

Potrivit Capitolului 10 din CETA, „Admiterea si sejurul temporar al persoanelor in scop profesional”, Canada si Uniunea Europeana si-au luat angajamentul sa faciliteze admiterea temporara a unor categorii de oameni de afaceri foarte specializati, in speciali vizitatori in scop comercial, persoane transferate dintr-o tara in alta in interiorul aceleiasi companii, investitori si unele categorii de profesionisti.

CITESTE si: Pina in 2036, fiecare al treilea locuitor al Canadei va fi imigrant

Conform precizarilor ce mi-au fost facute de specialisti din Ministerul Imigratiei si ai Ministerului canadian de Externe, departamentul Comert international – Afaceri mondiale, referitor la angajamentele Canadei privind meseriile foarte specializate, aceste admiteri temporare NU se aplica decit pentru anumite sectoare, iar specialistii trebuie sa indeplineasca unele exigente bine stabilite in privinta studiilor si a experientei profesionale. De exemplu, Canada si-a luat unele angajamente fata de ingineri si arhitecti, permitind profesionistilor europeni din aceste domenii sa ofere servicii temporare in Canada, daca respecta toate exigentele enuntate in Acord si au un contract de munca prestabilit.

Acesti specialisti europeni vor trebui sa obtina autorizata necesara (licenta sau permis) pentru exercitarea profesiei si vor trebui sa aiba aceleasi competente si calificari ca orice furnizor de servicii din Canada, asa cum sunt definite de organismele de reglementare si de eliberare a permisului competent.

Asa cum aratam, facilitatile convenite intre Canada si UE privind admiterea temporara a profesionistilor foarte calificati nu se aplica decit in unele sectoare si anume: inginerie, arhitectura, stiinte exacte,mediu inconjurator si finante, precum si in cazul unor specialisti cu studii medii, cum ar fi tehnicienii industriali si cei din domeniul stiintelor exacte.

Aceasta inseamna ca profesionistii europeni din aceste sectoare nu vor mai avea nevoie de EIMT (Studiu de impact privind piata muncii canadiene) pentru a veni temporar la munca in Canada, aceasta facilitate aplicindu-se reciproc si canadienilor care vor sa lucreze temporar in statele UE. Dar si acesti acesti specialisti vor avea in continuare nevoie sa aplice pentru obtinerea permisului temporar de munca.

RAZVAN DUPLEAC

CITESTE si: Modalitatile de acceptare a dosarelor din categoriile „Lucratori calificati” si „Investitori” in Quebec

CITESTE si: NOUA OPORTUNITATE JOB-uri IN CANADA pentru SOFERII de TIR

  • RAZVAN DUPLEAC
  • Membru ICCRC/CRCIC – Immigration Consultants of Canada Regulatory Council/Conseil de Reglementation des Consultants en Immigration du Canada
  • Consultant in emigratie recunoscut de Ministere de l’Immigration du Quebec
  • 001-438-496-4054

.

Comenteaza acest articol

comentarii

Poate te intereseaza

Raport privind restructurarea sistemului de recrutare a muncitorilor straini

Comitetul pentru resurse umane din Parlamentul canadian a publicat un raport amplu, de 74 de …