De la 1 august 2015, Canada a lansat Autorizația Electronică de Călătorie (eTA)

Sursa foto: cic.gc.ca
Sursa foto: cic.gc.ca

Reglementările privind imigrația în Canada, inclusiv cele particulare pentru provincia Quebec, se schimbă foarte des și, nu arareori, destul de radical. De aceea devine din ce în ce mai greu pentru cei care vor se emigreze în Tara frunzei de arțar să țină pasul cu modificările aduse legislației în domeniu. O importantă modificare recentă îi vizează și pe cei care vor să ajungă în Canada ca “vizitatori temporari”, fie că vin ca turiști, la studii sau la muncă (cu statutul de “lucrăror străin temporar”).
Tocmai de aceea, în privința unor astfel de schimbări recente, precizările sînt făcute de Răzvan Dupleac – consultant reglementat în Canada pe probleme de imigrație, membru al Consiliului de Reglementare al Consultanților în Imigrație din Canada (Immigration Consultants of Canada Regulatory Council, ICCRC) și al Asociației Canadiene a Consultanților Profesioniști în Imigrație (Canadian Association of Professional Immigration Consultants, CAPIC). Totodată, Răzvan Dupleac deține licențele de a profesa în domeniul imigrației atît în provincia Quebec cît și în celelalte provincii și teritorii din Canada.

Din 15 martie 2016 eTA devine obligatorie

– Să lămurim în primul rînd ce este eTA și în ce condiții se aplică.
– Autorizația Electronică de Călătorie (Electronic Travel Authorization – eTA) este un sistem de verificare a persoanelor care vor să intre în Canada pe calea aerului, această verificare făcîndu-se înainte de îmbarcarea în avion.
Sistemul va fi lansat oficial de Guvernul Canadei de la 1 august 2015 și va devini obligatoriu de la 15 martie 2016. Așadar, cu mici excepții, cetățenii străini care vor vrea să intre în Canada după data de 15 martie 2016 vor trebui să solicite eTA sau să aibă o viza validă înainte de a se îmbarca în avion.
După data menționată, eTA va trebui solicitată inclusiv de cetățenii din țări pentru care în prezent nu se cere viză turistică pentru a intra în Canada -de exemplu Franța, Germania, Ungaria, Italia, Spania etc.
Accentuez: eTA se va aplica numai celor care intră în Canada pe calea aerului – nu și celor care traversează frontiera terestră sau maritimă.
Ca excepții, amintesc faptul că există cîteva situații în care anumitor persoane care vor ajunge în Canada cu avionul NU li se cere această autorizație. De exemplu, în afara unor cazuri speciale (cum ar fi membri ai Familie Regale britanice), eTA NU se va solicita cetățenilor americani, chiar dacă vor intra în Canada pe calea aerului, nici străinilor care au o viză validă pentru Canada.

– Din cauza unor știri inadecvate, s-a format percepția falsă că eTA va înlocui viza pentru Canada.
– Nicidecum! Este total falsă o astfel de percepție. Cetățenii din țările pentru care se solicită viză de Canada vor trebui în continuare să o solicite. Iar cei care în prezent trec frontiera canadiană fără a avea nevoie de viză, vor fi obligați să aibă această eTA înainte de a se urca în avion.
Ca să fie mai clar: după 15 martie 2016, celor care și înainte de această dată aveau nevoie de viză li se va cere în continuare să o aibă, iar viza se obține în aceleași condiții ca și în prezent. Iar cei care puteau intra în Canada fără viză, vor fi obligați să solicite eTA.

– Cetățenii români au nevoie de viză de Canada, deci ce influență va avea introducerea eTA pentru ei?
– Conform precizărilor făcute de Guvernul de la Ottawa, Canada s-a angajat să elimine obligativitatea vizei pentru cetățenii români. Cînd o va face? Ottawa a menționat clar că înainte de a face acest pas, Canada trebuie să introducă sistemul eTA – ceea ce va avea loc, cum arătam, în data de 15 martie 2016. Abia apoi se va trece la etapa următoare, eliminarea vizei de Canada pentru români.
Atenție însă: pentru România se va aplica o soluție particulară, “hibrid”. După ce va fi trecută pe lista țărilor ai căror cetățeni NU vor mai avea nevoie de viză pentru Canada, vor exista două situații distincte:
1. Românii care în ultimii 10 ani au obținut viză pentru Canada sau de SUA vor avea nevoie de eTA pentru a veni în Canada.
2. Este foarte important de înțeles că ceilalți cetățeni români care în ultimii 10 ani NU figurează în baza de date a Canadei sau a Statelor Unite vor avea în continuare nevoie de viză, urmînd aceleași proceduri ca pînă acum.

În prezent, România nu este inclusă printre țările pentru care se va aplica eTA, însă Guvernul de la Ottawa s-a angajat să elimine obligativitatea vizelor – care este etapa obligatorie pentru a pune România pe această listă. Rămîne de văzut dacă aceast fapt se va petrece înainte sau după data de 15 martie 2016. Cît timp o țară nu este pe lista celor cărora li se va impune eTA, cetățenii acesteia au nevoie de viză “obișnuită” pentru a putea intra în Canada.
Însă, așa cum arătam, chiar și ridicarea obligativității vizei NU se va face face pentru toți cetățenii români, ci numai pentru aceia care în ultimii 10 ani au obținut viză pentru Canada sau de SUA. Repet, pentru a se înțelege bine situația, doar aceștia NU vor mai avea nevoie de viză, ci de eTA.

– Cum se obține eTA?
– Procesul este simplu și rapid. Pentru obținerea eTA va fi nevoie de pașaportul valid, o carte de credit și… acces la Internet. Cei care vor să intre în Canada trebuie să completeze formularul eTA de pe site-ul Guvernului Canadei, informațiile solicitate fiind: nume și prenume, data și locul nașterii, sexul, naționalitatea, adresa actuală și seria pașaportului. Rezultatul se va obține în cîteva minute, iar costul verificării (plata făcînd-se numai cu cartea de credit) va fi de 7 dolari canadieni.

– Cei care vor obține eTA, vor trebui să aplice pentru această autorizație de fiecare dată cînd intenționează să revină în Canada?
– Nu. eTA va fi valabilă pe o perioadă de 5 ani sau pînă la expirarea pașaportului, dacă data limită a acestuia este mai mică de 5 ani.
Așadar, pe perioada în care eTA este valabilă, posesorul ei poate călători în Canada de cîte ori vrea, fără a mai solicita această autorizație.

– De ce se introduce eTA?
– Chiar dacă o persoană deține un pașaport eliberat de o țară pentru ai cărei cetățeni nu se solicită viză de Canada, asta nu înseamnă că acea persoană este autorizată să intre pe teritoriul Canadei.
În afara cazurilor binecunoscute în care se aplică interdicția de teritoriu – terorism, spionaj sau participare la crime de război ori împotriva umanității – sînt și altele, printre care:
– Existența unor infracțiuni de natură penală: cei care au cazier, în funcție de natura infracțiunilor.
– Motive financiare: cei care nu dovedesc că au resursele financiare necesare pentru a sta în Canada.
– Motive ce țin chiar de scopul vizitei: cei care vor să intre în Canada pentru alt motiv decît cel de turist (vizitator) – de exemplu să muncească la negru.
– Cauze medicale: în anumite situații, unora le poate fi impus examenul medical,
Statisticile din 2013 arată că peste 7.000 de persoane provenite din țări pentru care nu se solicită viză de Canada au fost întoarse de la frontieră de către agenții federali, întrucît aveau interdicția de a intra în această țară.

Interviu realizat de CRISTINA SOFRONIE

Comenteaza acest articol

comentarii

Poate te intereseaza

Imigratie 2018: Din 2 ianuarie, redeschiderea procesului de parenarea/sponsorizare a parintilor si bunicilor

Chiar in ajun de Craciun, Ministerul federal al Imigratiei (IRCC) a venit cu vestea mult …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *